patlican, patlican… patlak patlican

patlican_logo1.jpg

reklamları çokça yapıldı tvlerde ve radyolarda ama neredeyse sadece bu iki mecrada yapıldı reklamı patlican.com un hıı bide avea hatlarına geldi sms olarak “size yeni bir dünyanın kapılarını açıcak, gençlik patlaması” gibisinden bi sms ti. herneyse gel zaman git zaman kısmet oldu gireyim dedim şu siteye bakalım ne varmış ne yokmuş madde madde incelememizi yapalım. Daha da ilginç tarafı aklıma bir fikir getirdi, bundan sonra elimden geldiğince şu anda aşşağıda/devamında gömüş oldığunuz kriterlerle veya ileride güncelleyeceğim kriterlerle performans puan ölçümü yapacağım.haydi sitemizi inceleyelim

inceleme kriterleri:

  1. tasarım / renkler:

    • o renkler de neydi öyle tamam genciz, canlıyız renlerimizde canlık olmalı ama bu kadar da canlı olmamalı gözler acayip yoruluyor özellikle benim gibi bütün gün bilgisayar başında çalışan, ileteşen, eğleneni kısacası yaşayan biriysen işin çok zor bu site yorgun gözlerini kör etmeye oynayacak.
    • yine renklere gelelim renkler çok uyumsuz yani illa özel bir tasarım bilgisine gerek yok internetten aratın bulun zıt renkler diye oğuk sıcak renkler diye veya renk kullanımı ( renk kullanımı da abartılı oldu ama anladınız siz) bi bakın bakalım nasıl bir facia içindesiniz.
  2. yenilik / innovasyon:

    • yenilik adına hiçbirşey yok piyasada ne iş yapar sorusuna verilen cevapları ortaya bir karışık yapmışlar hatta bunun bir adım önüne geçmişler direkt varolan sitelerden teknolojiyi satın almışlardaha doğrusu varolan siteye entegre olmaya çalışmışlar ( bakınız örneğin muhabete akcan, gayet.net ten).
    • en farklı olarak tanımlayabieceğim özelliği soruları yanıtla gelecek haftanın ünlüsüyle sen muhabeet et olmuş. doksanlı yılların blue jean dergisinde de böyle birşey vardı ama nede olsa aradan 10 hatta nerdeyse 20 sene geçmiş 🙂
    • birde videolu müzik yarışması düzenlemişler ki bunda sadece konser çekimleri var nerdeyse.
  3. kullanım kolaylığı / navigasyon :
    • site explorer 6-7 de sorunsuz çalışıyor, mozilla firefoxtada aynen öyle. safari(son dönemde arada takılmayı sevdiğim mac browserı) de bir iki hata verdi ama onada ok diyorum .
    • menü yapısı genel olarak ana başlıklarda karmaşadan uzak güzel analiz edilmiş ama sayfalarda derine indikçe (alt sayfalara indikçe) karmaşa başlıyor. ama genel olarak bundanda memnun kaldım ( sayanın benden geçer not alan tek yapısal kısmı)
  4. site hızı : (2MBPS Bağlantı Hızında)
    • site gerçektende hızlı açılıyor videoları çoklu açma denemesi yapmama rağmen zorlanmadan videoları açtık. zaten aveadan da bu beklenir.
  5. web 2.0 kriterleri :

    • site web 2.0 kriterlerini karşılıyor karşılamasına ama bi yenilik yok yani piyasada olan web 2.0 uygulamalının devşirme halleri.
  6. genel değerlendirmem :

    • uzun zamandır internetin içinde olan ve hatta profesyonel olarak ekmeğini internetten kazanan (işçiyiz haklıyız hakkımızı alırız 🙂 ) biri olarak projenin avea nam gsm şirketimiz açısından daha önceki güzel çalışmalarına gölge düşüren gelecekte belki de bir hata proje olarak anılacak bir proje olacağını tahmin ediyorum, genel olarak site çabuk, aceleci ve yapalımda yaptık diyelim gibi bir proje gibi göründü gözüme.
  7. neler yapılabilirdi :

    • bilişim sektöründe birbirinin yaptığı işi kötilemek kolaydır sonuç olarak tamamen el işçiliği,kafa işçiliği ile yapılan bir iş olduğu için yaptığımız işler ucu hep açıktır. o sebepten eleştirinin sonunda kendimce neler yapılabilirdi diye bir ek madde eklemeye karar verdim yapılabilecek nelerdi;
      • bir kere sitemizin renkleri daha pastel göz yormayan renkelere çekilebilir tabii tamamen donuk yapmayalım renkleri ama bu kadar da göz yormasın renklerimiz.
      • bir kere sitemizin sahibinin güçlü bir gsm firması olması aslında çok büyük bir avantaj ama bu avantajdan hiç faydalanılmamış bir kontör ödül sistemi getirin örneğin en iyi videoyu çekene en çok yorum alan videoya en çok tıklanan videoya sms mesaj veya işte bir aylıkgprs kullanımı gibi aslında ufak ama insanları hırslandıracak ve/veya sizin sitenizi tercihlendirecek bir ödüllendirme sistemi gtirelim
      • sitemizin belli bölümlerine sadece avea üyeleri girebilsin neden mi ulaşılamayan istenendir de ondan tabii içi boş olmamak kaydı ile bunu sağlayın
      • gençler müziği sever ama bakalım biraz beyin cimnastiği yapalım ; örneğin üyelerin kendi yaprıkları bir melodi arşivi yapalım ve bu arşivi indirmeye veya sms le diğer smslerin örneğin yarısı kadar sms, hatta avealıların bedava (aylık snırlı bir adet ile örneğin ayda 10 melodi) indirilebilmesini sağlayın paylaşımın önü açılsın gençlerin hatta avealıların ilgi odağı olun daha da ötesi diğer operatörlerin kullanıcıları desin ki “aa bak aveanın sitesindeki uygulama ne kadar güzel” inanın son sözü demeleri bile aslınd büyük birşey…

sonuç : umarım avea birdaha bu hataya düşmez ve benim bile on dakikada düşünüp bulabildiğim basit fikirlerin bile olmadığı garip bir siteye imza atmaz .

yılsonu notu: 10 üstünden 2 kalır


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

“patlican, patlican… patlak patlican” için bir cevap

  1. aytac avatarı

    evet reklamları oldukca fazla dönüyor…

Bir cevap yazın