hintlilerden sarkıntılığa köklü çözüm; raksha bandhan

hindistan kız kardeş günü

türkiye de de sıkıntılı, önünü alamadığımız konu başlıklarından biridir laf atmak ve sarkıntılık. hindistanda da yaşanıyor tabii aradaki fark bizim yiğitlerimizin olayı hayvanlık boyutuna getirmeleri, hintliler daha bir boynu bükük küheylan kıvamındalar.

hintlilerden sarkıntılığa köklü çözüm başlığına varış yolu ise çok basit “raksha bandhan”

hindistan günlerimiz aynen devam ediyor. en başta çok ilgimizi çeken olaylar artık sıradanlaşıyor. ama tabii hakkını yememek lazım bu kadar büyük bir coğrafyada gün geçmeye ki buda neyin nesiymiş dediğimiz olaylar olmuyor değil, zaten tersini söylemek sığlık olur gibime geliyor.

efendim bu ilginçliklerden biri ise aslında buralarda bayağı ciddiyetle kutlanan hatta resmi tatil olan kız kardeş günü diyebileceğimiz raksha bandhan günü.

raksha bandhan günün tarihçesi

aslında tarihçesi çok geniş bu günümüzün diğer özel hint günleri gibi, toplam 6 hikaye var tanrılar da dahil olmak üzere.

ben bana anlatılanı paylaşayım babür imparatorluğu zamanında gerçekleşen hikayede malüm babür imparatorluğu müslüman bir imparatorluk ve müslüman mahallesine bir hindu kadın girer insanlar kadına kötü kadın diye saldırır tam bu sırada şah mirza oradan geçmektedir olay yerine gelir kadına yardım eder kadın öyle minnettar kalır ki kendisine çünkü bir hükümdar sıradan bir kadın için kendini tehlikeye atmıştır minnetini göstermesi için sarisinin(yerel hint kadın giysisi) bir parçasını hükümranın bileğine sarar bundan sonra bu olay  aynı gün kutlanır.

raksha bandhan günü nedir

raksha bandhan günü kısacası kız kardeş günü bu günde kız kardeşler abilerine (kuzen v.b.de bu taifeye giriyor) bileklik takıyorlar bu yolla da onları kutsamış oluyorlar ve bütün yıl bileklik taktıkları kişiler kardeşlerini ne pahasına olursa olsun kötülüklerden korumak zorunda kalıyor.

işte sarkıntılığa köklü çözüm kısmı üstteki paragrafın son cümlesinde gizli.

hintlilerden sarkıntılığa köklü çözüm; raksha bandhan

olayın işleyişi ise şöyle örneğin kızımız hergün aynı caddeden geçerek okula gitmeye çalışıyor ama hayvanın biri inatla her geçişte laf atıyor kız da bunalmış iyiden iyiye. raksha bandhan günü sokakağa atıyor kendini yol üstünde kendine ne kadar laf atan, bakışlarla tecavüz eden var ise hepsine yanaşıp birer bileklik hediye ediyor, bileklerine takıyor. yani sen benim abimsin buda benim sana hediyem, sen de benim koruyucumsun diyor. ondan sonra bir yıl boyunca kızımız sokaktan geçerken yere eğik kafalar 🙂

raksha bandhan hakkında daha fazla bilgi için buradan (ingilizce kaynak)

babür imparatorluğu hakkında daha fazla bilgi için şuradan buyurun.


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir cevap yazın